- Sponset av -

Et godt grunnlag gjennom vinteren

Har du vært flink til å trosse føret i vinter (eller vært flink til å kjøre mange monotone kilometer på mølla), bør grunnlaget være godt nå. Og mest sannsynlig kribler det i beina etter følelsen av litt mer flyt, litt mer avslappet steg, litt mer tempo – og litt færre lag med klær. Hvis du skal løpe fort på 10 kilometer, 21 kilometer eller 42 kilometer, stiller det store krav til den aerobe kapasiteten din. Til tross for at de tre distansene er svært forskjellige, er det i all hovedsak kondisjonen som bestemmer hvor fort du løper på alle tre. En høy anaerob terskel, et godt oksygenopptak og en god løpsøkonomi viktige faktorer for at du skal få en god opplevelse.

 

 

Cruising i konkurransefart

Det er ikke noe i veien for å fortsette med en god del rolig mengdetrening en stund til. Samtidig er ikke løping mer komplisert enn at dette enkle prinsippet gjelder: Det du trener på, blir du god på. I praksis betyr det at om du trener mot en av distansene i H3 Hamar HOKA vårløpet eller Maraton, så bør du ha gjort deg opp en mening om hva du ønsker å prestere tidsmessig. Og ut ifra målet ditt vet du dermed hva slags fart du må ligge på i konkurranse for å nå nettopp denne tida. Og nettopp denne farten – den bør trenes på. Muskulaturen vil dermed tilvenne seg å jobbe i denne hastigheten, og både teknikken og løpsøkonomien vil bedre seg og gjøre det mer komfortabelt for deg å ligge å cruise i dette tempoet.

 

Til 10 km kan du f.eks kjøre følgende økter:

  • Klassisk 1000-metersøkt

Kan kjøres på friidrettsbane (for eksempel Børstad stadion) så fort det blir bart, eller på et langt, flatt strekke. Dragene skal løpes i tiltenkt konkurransefart på 10 kilometer. Pause: 1 minutt

 

  • 10–15 x 400 meter

Denne økta passer best på en friidrettsbane, men du kan også regne om til minutter og sekunder, og gjennomføre på et flatt strekke.
Fart: 5-kilometersfart.
Pause: 1 minutt.