Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping. I internasjonal sammenheng er triatlon en veldig stor idrett. Triatlon en en gren i de olympiske leker – hvor Norge hevder seg på høyt nivå.

Distansene for hver disiplin varierer, men de avvikles alltid i denne rekkefølgen (først svømming, så sykling og deretter løping). Mange tror at triatlon kun er fulldistanse, slik som Ironman eller Norseman, men triatlon har kortere distanser som passer for absolutt alle.

Distanser

Supersprint: 375 meter svøm + 10 km sykkel + 2,5 km løp
Sprint: 750 meter svøm + 20 km sykkel + 5 km løp
Normaldistanse (eller olympisk distanse): 1500 meter svøm + 40 km sykkel + 10 km løp.
Det finnes også lokale varianter av disse, tilpasset forholdene ved hver enkelt arrangement.

I tillegg har vi de lengre distansene:
Halv ironman: 1900 meter svøm + 90 km sykkel + 21 km løp
Full ironman: 3800 meter svøm + 180 km sykkel + 42 km løp

Hvordan trene til triatlon?

Triatlon og multisport handler om allsidighet og utholdenhet. Men å trene for triatlon trenger ikke være komplisert. Det er ikke rakettforskning, selv om mange gjør sitt beste for å gjøre det vanskelig. Alt du trenger å gjøre er å svømme, sykle og løpe. Og så repetere.

Som nybegynner har du stort potensial og det vil alltid være noe å forbedre. Et godt tips er å alltid prioritere dine svakheter. Samtidig skal du ha det moro, og trene fordi du liker det. Har du tre økter i uka, bør du ta en svøm, en sykkel, en løp. Spinning er super trening om vinteren – og legger du til 15 min løping etterpå er du langt på vei til å bli en triatlet med et besøk i svømmehallen ukentlig. Som i alle andre idretter handler det om å gjøre små fremskritt hele veien. Den største fellen er å gjøre for mye, for fort og for hardt. Størst glede og best resultat får du av en langsiktig tankegang og tilpasning av treningen. Vi ønsker jo at folk skal drive triatlon lenge!

Triatlon er EN idrett – ikke tre ulike.

Her bommer mange. Du skal ikke trene som en svømmer, en syklist og en løper. Du skal trene som en triatlet! Triatleter må se helheten. Å svømme i basseng er veldig annerledes enn å svømme utendørs, å springe etter å ha syklet er en opplevelse i seg selv. Du må gjerne hente inspirasjon fra de beste i verden på hver idrett – men se heller på hvordan de beste triatletene trener. Det er helheten som teller.

Bruk rett utstyr

Triatlon er for mange ensbetydende med utstyrsfokus. Det er synd. For alt du trenger er faktisk badetøy, en sykkel og noen løpesko. Du trenger verken dyr våtdrakt, skinnende temposykkel med høyprofilhjul eller det nyeste innen skomote. Skaff deg det mest nødvendige og kjøp gjerne brukt, eller lån av noen andre. Dessverre er det slik at mange triatleter legger for stort fokus på utstyret, og for lite på treningen.

Du trenger en sykkel – helst en som er i rett størrelse og med en sittestilling som passer deg.

Du bør ha en våtdrakt – spesielt i Norge. Den holder deg varm og gir deg oppdrift. Våtdrakten bør ha rett størrelse for å bevare disse egenskapene. De aller fleste har for stor våtdrakt!

Resten er egentlig opp til deg. Ta et par sko du er vant til å løpe i, og ellers kommer du langt med en shorts og en overdel – men en såkalt trisuit er å anbefale når du blir varm i trøya. Den vil gjøre opplevelsen mer behagelig.

Tenk distanse fremfor fart – og heller rolig enn hardt!

Triatlon er en aerob idrett, altså en utholdenhetsidrett. Altfor mange trener knallharde intervaller og ender med å gå til mål på den avsluttende løpingen. Du bør ha fokus på å trene din utholdenhet – det er din begrensende faktor. Her har mosjonister mye å hente – dessuten er denne formen for trening lettere å like og generelt bra for helsa. Rolig utholdenhetstrening stresser deg mindre og gir deg lavere risiko for skader.

Du må gjerne trene med fart, men du skal ikke kjenne melkesyra sprenge på trening. Da trener du for hardt. Eneste unntaket er på svømming. Her kan du trene mer intensivt fordi risikoen for skader og overbelastning er mye mindre her. Det er først med en solid treningsbakgrunn at du bør sette av tid til fartstrening i timeplanen.

En god regel er: Den beste triatlontreningen er den som er passe hard og som gjør at du har lyst til å komme deg ut på trening igjen dagen etterpå.