- Sponset av -
Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal trene mot et triatlon, når grenene er så forskjellige fra hverandre og krever forskjellige tilnærminger. Les om Oddvar Haugen sin erfaring av å gå fra løper og syklist til triatlet, og hvilke tips han har lært på veien dit:

av Oddvar Haugen

Med målsetning om å delta i både Birkebeinerrittet og Oslo Maraton og Ironman slet jeg med prioriteringene, og treningen ble noe usystematisk og hard. Hvordan skulle jeg gå fram når man trener til forskjellige sporter? Jeg har gjennom mange år lest artikler, magasiner og bøker om trening i takt med at jeg har søkt nye utfordringer. Men ingen fortalte meg om multisport.

mann som sykler

Da jeg i desember 2012 meldte jeg meg på min første triathlonkonkurranse i Haugesund sommeren 2013, hadde jeg ingen kunnskap om hvordan jeg burde legge opp treningen på veien mot Ironman, Birkebeinerrittet etc.  Nå skulle jeg svømme i tillegg – jeg som ikke hadde svømt på 35 år! Uten kunnskap om hvordan jeg burde legge opp treningen kjørte jeg i gang. Min største utfordringen var å ikke bli skadet eller få overbelastninger da jeg har slitt med leggene mine gjennom noen år. I tillegg trente jeg alt for hard og overskuddet ut over vinteren sank.

Våren 2013 kjøpte jeg min første bok om triathlon, ”Hard og langt. Fra sofagris til Ironman” av Fred Arthur Asdal. (for øvrig en meget godt skrevet, morsom og lærerik bok. Kan anbefales) Advarselen var klar. HOLD DEG SKADEFRI.  Jeg kjøpte flere magasiner og leste artikler på nettet. Joda, jeg hadde gjorde nettopp det man ikke skulle. Jeg trente for hardt. Man skulle tro at jeg skulle bli ”verdensmester” i alle grener.  Treningsopplegget ble endret og gleden over å kjenne at den varierte treningen nå faktisk fungerte. Leggene mine, som jeg har slitt med over en periode på 3 år, var bedre enn på flere år og overskuddet og formen forbedret seg.

Jeg tror jeg nå har funnet et som passer meg utmerket. Høsten 2013 kjøpte jeg boken ”Triathlon för dig!” utgitt av Runners World. Her fant jeg flere øvelser og tips som harmoniserte med mine erfaringer de siste årene. Boken har flere forslag på treningsprogrammer og mange treningstips. Sammen med boken følger også en CD med treningstips, teknikk mm. (kan anbefales). Treningsprogrammet legger opp god tid til restitusjon mellom de harde øktene.

Slik ser mitt treningsprogram ut:

Mandag: Svømming og styrke

Tirsdag: Løping, intervall

Onsdag: Fri

Torsdag: Sykkel (intervall) og rolig løping

Fredag: Svømming

Lørdag: Sykkel (kupert, naturlig intervall i skogen)

Søndag: Sykkel og rolig løping

Treningsmengden ligger mellom 8 til 12 timer. På grunn av at jeg sliter/har slitt med leggene mine forsøker jeg minimun to dager i uken å trener kjernemuskeltur, smidighet og tøye godt ut.  I juni vil jeg også kjøre noen rolige kombiøkter som inkluderer svømming for å øve på skiftsonene på søndager.

For min del har målet om å delta i en triathlonkonkurranse fått meg til å trene mer variert, og det har gitt meg mindre slitasje på beina. Jeg føler meg bedre trent (hele kroppen). Jeg tror faktisk mange hadde hatt stor glede av å forsøke seg på denne konkurranseformen fordi den gir en god variasjon i treningen.  Jeg har muligens blitt en dårligere terrengsyklist, men som mosjonist har utfordringen gjennom triathlon har gitt meg så mye mer.

Mine tips er:

Sett deg oppnåelig mål

Meld deg på en triathlonkonkurranse

Tren sammen med andre

Lag deg en treningsplan

Skill mellom harde og rolige økter

Oppretthold fokus på din favorittgren hvor du er god

Tren på å bli bedre i de andre grenene

Tenk teknikk og delta på teknikk-kurs

Ikke glem smidighet og kjernemuskulatur (du trenger den i alle grenene)

Link:

Bok: Hardt og langt, fra sofagris til Ironman

Bok: Triathlon för dig!

 

Orginalt postet på mjøstri.no, av Oddvar Haugen